Foto: Flickr: Storem
Lad os bare se det i øjnene: Det er alt for dyrt at komme på jagt i Danmark.

Men der er heldigvis flere muligheder for gratis jagt.

1) Spørg dine lokale lodsejere, om du må skyde krager og husskader på deres grund. Senere er der måske mulighed for jagt på duer og ræve m.m.


Hvis de siger, at det larmer for meget, så tilbyd at bruge luftgevær eller salonriffel.

Jeg har selv fået gratis jagt på denne måde. Jeg gik ind på Krak.dk og undersøgte nogle gårde, der ikke lå mere end ca. 10 km fra mit hus. Herefter var det bare at ringe rundt. De første tre tog ikke telefonen. Den fjerde svarede med det samme: “Ja, det må du da godt”. Herefter var det bare et hurtigt møde med lodsejeren. Og så i gang med kragejagt.

krageugle kragejagt krager gråkrage
Med en krageugle lokker du nemmere kragerne til dig.

Da jeg mødte lodsejeren, spurgte jeg, om han ville gå med til at søge om regulering i foråret. Han svarede ja, men udtrykte tydeligt, at han ikke var meget for alt papirarbejdet. Jeg fortalte ham, at jeg kunne ordne alt papirarbejdet. Han skulle blot skrive under. Det var helt okay.

Reguleringen af krage og husskade ligger i perioden 1. februar til 15. april. Så jagten behøver ikke slutte i januar. Desuden er der ikke noget arealkrav, når man udøver regulering, ligesom du kan søge tilladelse til at bruge fælder.

EN ANDEN FORDEL ved krageregulering hos lodsejere er, at det ofte kan give anledning til andre former for gratis jagt.

2) Tilmeld dig rågereguleringen i din lokale jagtforening.
gratis jagt rågeregulering

Rågeregulering er gratis, og det er spændende. Det, som jeg især godt kan lide, er, at man kan komme på jagt i det dejlige forårsvejr. Og så foregår det ofte under bøgene.

Jeg brugte først luftegevær 5,6 mm. (210 meter i sekundet), og nu salonriffel kaliber 22 med dæmper. Flere har kritiseret luftegeværet til rågeregulering. Det er da også rigtigt, at de er dårlige på større afstande. Her er de både upræcise og mangler anslagsenergi. Men skal man regulere i bynære områder, er luftgeværet bedre end salonriffel pga. den højere sikkerhed.

3) Undersøg siden Jagtformidling, kig under “gratis jagt”. Du kan nogle gange få lov til at skyde krager, husskader og ræve gratis. Andre jægere søger makker osv.

4) Træn din hund. En veldresseret hund kan give gode jagtinvitationer. Se igen under Jagtformidling. Der findes flere eksempler på jægere, som vil tage dig med, hvis din hund er god.
gratis jagt

Jeg har mødt seriøse hundefolk, som siger, at størstedelen af deres jagtinvitationer kommer pga. hundene. Så hvis man godt kan lide at træne hund, er det en god mulighed for gratis jagt.

5) Bliv klapper. Flere konsortier og godsjagter har brug for klappere. Det er en enestående gratis jagter. Efter 3 – 4 klappeture bliver man typiske belønnet med en slyngeljagt eller lignende.

6) Bliv fodermester. Flere konsortier og godser har brug for folk, der kan fylde fodertønder og plante til vildtet. I denne sammenhæng er det altid vigtigt, at der bliver skudt krager, husskader og ræve, således at bestanden af fugle m.m. kan holdes oppe. Fodermesteren får typisk et par slyngeljagter.

7) Find gratis jagter i bladet Jæger. Blader Jæger har et tillægsblad, hvor man bl.a. finder jagter. Nogle af dem koster fra 100 – 300 kroner, og andre er gratis. Man får bladet ved at være medlem af Danmarks Jægerforbund. Hvis du ikke gider betale for at være medlem, kan du bare låne bladet fra andre.

I januar måned vil man typisk finde gratis rævejagt. I de andre måneder i sæsonen kan man se diverse fællesjagter, hvoraf nogle koster et mindre beløb.

8) Bliv havjæger/strandjæger. I Danmark er jagt på fjord og hav gratis. Hvis du ikke har råd til en skydepram, så kig på de lokale strand- og havjagtforeninger. Mange af dem tilbyder deres medlemmer, at man kan låne en skydepram uden at betale for det. Da jeg kontaktede en havjagtforening, fik jeg at vide, at deres pram kun sjældent blev udlånt.

Diverse tips

Brug altid jagthøreværn. Nogle mener, at det ikke er nødvendigt. Et argument lyder fx, at de har skudt uden høreværn i mange år, og der er aldrig sket noget. Men et enkelt skud kan ødelægge din hørelse. Man kan også få tinnitus.

Køb god camouflage. Jeg har kun været jæger i 4 år, men jeg har erfaret, hvor stor betydning camouflage har.

Relateret indhold:
Jagtudlejning

Leave a comment