Pelsning og udskæring af rådyr

Man kan som bekendt flå en ræv på mange måder. Det samme gælder for rådyret. Her er en metode, som mange jægere bruger:

udskæring af rådyr
Dette dyr er brækket, og vi er klar til udskæring.

pelsning af rådyr
Jeg skærer op langs benet.

forlægning rådyr
Når man har skåret rundt om benet (sådan ca. ved leddet), kan man begynde at trække skindet nedad.

skal vildt modne?
Når man når ned til forbenene, skæres der op langs benet igen.

rådyr pels skære

Det var så pelsningen

Selve udskæringen er forholdsvis nem. Skær ind til leddene.

Ved køllerne må man finde helt ind til leddet. Hvis man skærer godt ind og prøver at sætte en finger ind, kan man mærke et “kugleagtigt” led. Dette skæres/knuses i stykker, så man kan få køllen til at slippe.

Diverse tips

Når man har stået med udskæringen længe, kan man blive lidt utålmodig. Hold en pause, og begynd så igen. Hvis man stresser for meget med sin udskæring, kan man i værste fald komme til at skære i sig selv i stedet for dyret.

Overvej, om du vil bruge pelsen til noget, fx hundetræning. Alt for mange kasserer skindet med det samme, og det synes jeg er ærgerligt. Til træningen med hunden kan det både bruges til schweisstræning og til apportering. Det er noget sjovere for hunden med findeøvelser, hvor der ligger et helt rådyrskind gemt. Så overvej, om du kan bruge skindet efter forlægning.

Modning. Skal dyret hænge længe for at modne?

Som med så mange andre områder inden for jagten, er det forskellige meninger. Nogle holder fast ved, at vildtet altid skal modne før udskæring. Andre hævder, at det ikke betyder noget som helst. På Facebook har der været en debat, hvor flere erfarne jægere hævdede, at modning er helt unødvendigt.

I dette eksempel (billedet) har dyret hængt et par dage sidst i oktober. Årstiden – eller rettere: temperaturen – spilder en stor rolle. Hvis der endnu ikke er blevet koldt, kan dyret ikke hænge ret længe uden at fordærve.

TEMPERATURGRADER. Det er et ord, som jægere bruger, når de skal vurdere, hvor længe vildtet skal hænge. Man tager blot tallet 40 og dividerer med den temperatur, som dyret hænges i. Herefter har man antallet af dage.

Dyret kan ikke hænge nogen steder uden et fluenet. Det er i øvrigt en god idé at undersøge, om der skulle sidde et par insekter på rådyret, før man tager nettet over det.

transport

Leave a comment