Apportering til jagt – Tvang eller ‘positive metoder’

Man kan ikke give noget generelt svar på, om tvangsapportering eller ‘positive metoder’ er det rigtige, når man træner jagthunde. For hunde er forskellige. Der er ikke to, der er ens.

Nogle mener, at tvangsmetoden er nødvendig for at sikre, at man får en pålidelig apportør. Andre hævder, at metoder skaber en hund, som ikke rigtigt får lyst til apportering, hvilket resulterer i, at den kun vil hente få gange. Den vil med andre ord blive mindre god at have med på en stor godsjagt, hvor der fældes mange fugle.

Tilhængere at de positive metoder siger, at motivationen til at hente skal bibeholdes gennem ros og evt. godbidder. Dette vil skabe en hund, som glædeligt henter fugle til sin ejer.

Men som sagt kan man ikke sige noget generelt om, hvad der er det rigtige. Nogle hunde er fra naturen meget glade for at hente ting til deres ejer. Nogle gange kan de næste ikke vente med at komme i gang, lige fra de kommer ud af deres transportbur.

Hvis din hund gentagende viser tegn på, at den bliver optaget af noget andet under apportering – også efter at du har forsøgt med det positive metoder – så kan det være tegn på, at der ikke er nok lydighed med i træningen. Den skal lære at fokusere på opgaven.

Relaterede emner:
Bure i bilen

Leave a comment