Hvordan slipper jagthunden for lopper?

Videnskab.dk har svaret.

En forsker giver tre enkle råd:

Køb et loppemiddel

Brug det på hunden

Gentag behandlingen

Med disse tre trin skulle du kunne reducere og nogle gange helt fjerne problemet med lopper. Der findes mange forskellige loppemidler og loppespray, og nogle gange kan det være en god idé at spørge dyrlægen til råds.

Lopperne findes også i hundens omgivelser. Derfor er det også nødvendigt at bruge spray eller andre loppemidler i hundens kurv, tæpper samt sprækker i huset. Det er også meget effektivt at støvsuge, ikke gulvet, men alle de steder, hvor lopperne kan gemme sig. Lopper kan ikke lide stærkt lys. Så derfor bevæger de sig ofte ind i små sprækker og huller, hvor de kan formere sig. Det gælder om at få det stoppet tidligt nok.

Vidste du…

En loppe kan lægge 40 – 50 æg om dagen. De udvikler sig til larver, som kan kravle rundt i hundens omgivelser, fx tæpper og sprækker. De udvikler sig senere til pupper og til sidst til voksne lopper.

Når der er lopper i dit hjem, kan du regne med at…

50 % er som æg –
35 % om larver –
10 % pupper –
5 % som voksne –

Derfor er det en god idé at arbejde med omgivelserne og med forebyggelse. Der findes mange produkter til bekæmpelse:
Practic, Frontline combo (både voksne lopper og æg), Advantage (forhindrer larver i at udvikle sig). Stronghold (virker på det meste). Spørg evt. din dyrlæge.

Hvordan får hunden lopper?

De får det typisk, når de møder andre hunde – eller når de færdes i områder, hvor der er lopper og loppeæg og larver. Derfor er det godt at bruge loppe spray direkte på hundens pels. På denne måde vil lopperne ikke springe over på din hund, når de leger eller træner sammen. Det er selvfølgeligt bedst, hvis man kan overtale andre hundeejere til også at bruge spray eller shampoo, som bekæmper lopperne.

Hvordan ser man på hunden, om den har lopper?

De fleste hunde begynder at kradse sig. Når denne kradsen bliver for hyppig, er det typisk lopper, der er på spild. Du kan også undersøge pelsen helt inde ved huden. Hvis hunden har lopper, vil der typisk kunne ses efterladenskaber fra loppen. Det ses som små sorte prikker, det ligner næsten pulver. Hvis disse tegne er der, bør man begynde med en grundig vask med loppeshampoo.

Mennesker kan også opleve store gener på grund af lopper. Det kan klø og svie på huden, og så er det i det hele taget ikke så rart rent hygiejnisk at have lopper på sig selv eller i møblerne. Men en god forebyggelse og lidt rettidig omhu kan gøre meget ved det.

Jagthøreværn

Problemet er i øvrigt størst i sommerhalvåret. Lopperne kan nemlig ikke så godt overleve, når det er koldt og fugtigt. Af samme grund kan det anbefales, at man begynder med sin behandling med loppemidler tidligt på året for at komme problemet i forkøbet. Når først lopperne er overalt, kan det blive sværere at løse problemet. Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre.

Dyrlæge forklarer…

Filmen viser en dyrlæges råd og vejledning om lopper på hunde:

Se mere:
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/sadan-kommer-din-hund-og-kat-af-med-lopperne
http://www.loppespray.dk/

Leave a comment